Over ons

Hoe zijn wij ontstaan en wat is onze visie

De naam Sint-Anthonijshoek is pas recentelijk weer teruggegeven aan de boerderij. De naam was jarenlang verdwenen hoewel op een plattegrond daterend uit 1827 al gesproken wordt over De Hofstede St. Anthonijshoek.

De boerderij is omstreeks eind 1800 in het bezit van onze familie gekomen. Wat wij bijzonder vinden is dat we nu al 6 generaties lang hetzelfde beroep uitoefenen op dezelfde plek als onze voorouders. Op de foto hiernaast ziet u de 6 generaties ”boerinnen” die op Sint Anthonijshoek gewoond/gewerkt hebben. Zijn mijn moeder en ik te herkennen?!

Vroeger was dit een gemengd bedrijf; oftewel een bedrijf met zowel akkerbouw als veeteelt. In 1981 zijn mijn opa en oma gestopt met het houden van melkkoeien en begonnen een minicamping. Ze begonnen klein, met ongeveer 5 plaatsen. Later mocht er steeds een beetje meer en hadden ze op den duur 15 plaatsen.

In 2007 werd het bedrijf van David en Tiny Aarnoutse (mijn opa en oma) overgenomen door hun dochters Marja en Monica (mijn tante en moeder) die het bedrijf verder hebben uitgebreid. De oude veestal werd omgebouwd tot 5 hotelappartementen en de minicamping groeide naar 25 plaatsen. Er kwamen strandhuisjes bij voor de verhuur en kijk– en pluktuinen werden aangelegd. Als laatste kreeg Sint-Anthonijshoek een theeschenkerij. Een hele verandering!

Inmiddels heb ik (Marisa de Later) het bedrijf als 6e generatie overgenomen.

Zoals we eerder al vertelden, hadden mijn voorouders een gemengd bedrijf. Ze melkten koeien en bewerkten het land met paarden. Het leuke is dat er best wel wat foto’s gemaakt zijn bij ons op de boerderij. Graag delen we er een paar met jullie. Alle foto’s zijn op of rond de boerderij gemaakt.

Zo zie je o.a. de oude zwarte schuur met rieten dak. Blikseminslag zorgde in 1972 dat de grote zwarte landbouwschuur tot de grond toe afbrandde. Vervolgens is er een nieuwe loods gebouwd met een nieuwe koeienstal. Ook zie je mijn opa die met de paarden aan het ploegen is en de 2e generatie van de boerderij met 15 kinderen + 1 nog op komst en oude plattegrond uit 1827.

De boerderij heeft een typisch Zeeuwse bouwstijl met een losstaand, stenen woonhuis naast een grote houten schuur. De wagenschuur is in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd en in 2006 gerestaureerd. Achter de schuur bevond zich de mestvaalt en het varkenskot. Dat varkenskot staat er nu nog altijd. Ook het varkenskot hebben we laten restaureren. Het filmpje gaat over de restauratie van het varkenskot.

De 2 oude gebouwen gebruiken wij dus ook weer zoals ze oorspronkelijk bedoeld waren. In de winter staan onze oude houten wagens weer in het wagenhuis, samen met de ploeg en wat ander gereedschap. Het varkenskot dient niet alleen meer als rommelhok, maar er slapen nu weer echte varkens in(net als vroeger). Wanneer het lekker weer is staan de varkens weer bij de andere dieren in de wei.

Wij vinden het belangrijk om respect te hebben voor het verleden en hetgeen wat er nog van over is te behouden!

Scroll naar boven